fredag 25 maj 2012

Bildanalys


Bildanalys av bilden Minnets Envishet. 

Bilden är hittad här.
KLASSIFICERA: Tavlan är Målad av Salvador Dali år 1931 och det är hans mest kända målning.. Den heter The persistence of memory eller Minnets envishet på svenska. Den har också fått andra smeknamn som "Soft klockor", "Droopy klockor", "The Persistence of Time", eller "Melting klockor". Tavlan är en oljemålning och har storleken 24 x 33 cm. Eftersom Salvador var en surrealist så har tavlan såklart det temat. Surrealismen är en slags drömliknande konst. Det är en – ism för det undermedvetnas bilder. Målningarna inom surrealismen blir oftast bisarra och overkliga.

UTFORMNING: Bilden ska framför allt föreställa fyra stycken klockor varav tre är öppna och deformerade och en är stängd. En hänger över att ensamt kalt träd på en ensam kal gren i mitten till vänster på bilden. Den stängda och en av de öppna klockorna ligger på något som ser ut lite som en brun-orange typ låda eller ett block.Den öppna klockan glider ner lite över kanten, denna ”låta” finns på vänstra sidan av bilden. Den sista klockkan ligger över något som ser ut som en bit av ett ansikte, biten som suttit till vänster för vänsterögat ser ut att ha följt med. Det som ser ut som ett öga är stängt och hela figuren är vit och ligger på ett brunt underlag mitt på bilden. I fonden syns ett hav som nästan flyter samman med himlen. Längst upp i hörnet breder även ett orangefärgat berg ut sig.

TOLKNING: Min tolkning av bilden är att den på nåt sätt ser intressant ut. Det känns som om varje gång man tittar på den så ser man nåt nytt i den, en ny mening eller känner en annan känsla för den från gång till gång. Har man sett bilden en gång så fastnar den. Den är liksom speciell på det sättet som de flesta av hans målningar. Man minns dom liksom även om man bara har fått en glimt av motivet.
Och i och med att klockorna liksom rinner eller smälter får man nästan som en känsla av att tiden håller på att rinna ut. Får som en känsla av att människorna håller på att dö ut i och med biten från ett ansikte och 
klockorna som rinner.

Salvador tanke i den här bilden tror jag är att människorna som ser den ska få tolka den på vilket sätt man 
vill, han vill att fantasin ska börja när man kollar på bilden.

Skrivet av Matilda Skullman 2012 - 05 - 25

4 kommentarer:

  1. Ayo kunjungi Cerita-cerita menarik dan TERBARU dari kami

    SvaraRadera
  2. ayo bergabung dengan bolavita khusus new member lgsg di berikan 10%
    tanpa ribet dan masih banyak bonus2 lain nya
    semua di berikan tanpa ribet pelayanan terbaik 24 jam
    depo wd secepat kilat ^^
    sabung ayam bali

    info lbh lanjut :
    WA: +628122222995

    SvaraRadera